Новото изобретение на кабинета Борисов, наречено  - ВиК холдинг,, е

...
Новото изобретение на кабинета Борисов, наречено  - ВиК холдинг,, е
Коментари Харесай

Чудото "ВиК холдинг" ще си прави и фирма за търговия с ток

Новото откритие на кабинета " Борисов ", наречено  - ВиК холдинг,, е единствено на няколко дни, а вече се разраства. Наред със самите ВиК сдружения под шапката на шапката на холдинга ще има настрана звено, което ще пазарува електроенергия от борсата за тях. Това заяви зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков на среща с КНСБ за ориста на ВиК сектора. 

" В структурата на „ Българския ВиК холдинг “ ще има търговец на ток, което ще разреши ВиК сдруженията да понижат разноските си за електрическа енергия с към 30%. В момента ВиК предприятията   купуват ток на свободния пазар и това докара до скок на разноските им до 70% - въпреки направените вложения и редуцираните количества потребявана електрическа сила. Със основаването на холдинговата конструкция този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен запас ще могат да се покачат трудовите хонорари в бранша, изясни зам.-министърът.

Според синдикалистите заплатите във ВиК компаниите незабавно би трябвало да бъдат нараснали най-малко с 15 на 100. В бранша са заети 16 000 души, като предходната година 6500 са работили на минимална заплата през 2019 година, не може да си позволим да губим фрагменти поради ниски възнаграждения, сподели ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.

От отговора на Николай Нанков се схванаха две неща - че в някои сдружения такова покачване е допустимо, а в други не, и че ВиК холдингът към този момент съществува на хартия (по силата на държавно решение), само че структурирането му ще отнеме месеци. " Ако холдингът бъде структуриран доникъде на годината, ще има запас да се подкрепят сдруженията в по-тежко финансово положение, тъй че да подвигат заплатите, уточни зам.-министърът. 

Той добави, че ВиК предприятията би трябвало да наблегнат на увеличаване на събираемостта от клиентите. В момента водните сдружения, в които страната е акционер, имали общо 117 млн. лв. вземания от клиентите си, като  81 млн. лева са неплатени сметки на семейства. Ще се търсят законови механизми за възстановяване на събираемостта и понижаване на кражбите на вода, те ще бъдат написани в Закона за ВиК, който сега се приготвя, увери Нанков. Проблемът е, че за въпросните промени слушаме най-малко от две години.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР